SAĞLIK BAKANI ADANA'DA SAĞLIK ÇALIŞANLARI İLE BULUŞTU

  • Görüntüleme: 2524
  • 31 Ağustos 2016

SAĞLIK BAKANI ADANA'DA SAĞLIK ÇALIŞANLARI İLE BULUŞMA NOTLARI;

Arkadaşlar,

Bugün Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans salonunda T.C. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep AKDAĞ, THSK Başkanı Prof. Dr. İrfan ŞENCAN, Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR, Dr. Halil EKİNCİ ve Bakanlığın Daire Başkanları ile Adanalı sağlıkçılar buluştu.

Yaklaşık 600 sağlık çalışanının katıldığı toplantıda, Bakanımızın açılış sayılabilecek konuşmasının ardından sorunlarımız için söz verdi. Aile Hekimleri olarak Adanahed 2 nci Başkanı Dr. M.Tamer KARAARSLAN, Uzm. Dr. Saim DEMİRCİ, Dr. Püren KALEFETOĞLU, Dr. Murat KARA ve diğer sağlık kurumlarından sağlık çalışanları sorularını yönelttiler.

Bakanımız geçen hafta Ahef le görüşme yaptığını STK temsilcilerinin konuşmaları çok uzatmamasını, daha çok çalışanların sorunlarını anlatmalarını dileğini söyledi.

Bizim sorularımız;

1.Sağlıkta Şiddet konusunda yapılması düşünülen bir planlama olup olmadığı soruldu.

-Beyaz kod başlatıldığını ve Beyaz kod sürecinin daha hızlı çalışmaya başladığını, amacın sıfır şiddet olduğunu ancak Avrupa da da bizdeki kadar şiddet olduğunu söyledi. Halkın şiddet konusunda bilgilendirilmesi konusunu çalışacaklarını söyledi. Önceki dönemde Şidddet Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar la şiddet konusunu tartıştıklarını ve bu konuda çalışma yapacaklarını söyledi.

(Çıkışta Dr. Hicri Sarıçam tarafından Sakarya’da, ehliyet raporu için sevk ettiği hasta tarafından bıçaklanan meslektaşımızdan bahsedildi. Bakanımız not aldırdı ve konuyla ilgileneceğini söyledi.)

2.ASE larının açılan sanal kadrolarla ve mültecilerin gelmesiyle göç ederek azalan nüfuslardan dolayı düşen maaşları nedeniyle AHB lerinde çalışmak istemedikleri ve TSM lere veya kurumlarına döndüklerinden, Adana da 44 AH nin tek başına çalıştığı söylendi.

-ASE olmayan yerlerin yerelde çözülebileceğini, kesin kayıtlı hastalar azaldığında maaşlarda kesinlikle azalma olmayacağını, bunun çalışmasının yapıldığını söyledi. Eksik birimlerin tamamlanacağını ifade etti.

(Çıkışta Dr. Şencan nüfus azalmasına rağmen maaşlarda yapılacak düzenlemenin en geç 1 yıl içerisinde çözüleceğini ifade etti).

 

3.AHB lerinin kesin kayıtlı hasta sayısının kademeli olarak 3500’e, 3100’e ve ileride 2500’ e düşürüleceğinin idare tarafından söylendiğini ama hak kaybına uğrayıp uğramayacağımız soruldu.

-Kesinlikle hak kaybına uğramayacağımızı ifade etti. Maliye Bakanlığı ile görüşmelerin devam ettiğinden bahsetti.

 

4.Maaşların emekliliğe yansıması ile ilgili çalışmanın olup olmadığı soruldu.

-Emekli maaşlarının sadece hekimlerde çok düştüğünü, diğer personellerin emekli maaşları ile başka kurumlardan emekli olanlar (öğretmen ve polis) arasından emekli maaş farkının çok olmadığını, hemen hemen aynı maaşı aldklarını söyledi. Kesinleşmediğini ama hekimler için emekli maaşlarında iyileştirme çalışmasının yapılmakta olduğunu söyledi.

 

5.Aile hekimlerine 65 yaşını beklemeden emekli olup aynı birimde çalışmasına devam etmesi ile ilgili çalışma yapılıp yapılamayacağı soruldu.

-65 Yaştan sonra emekli olup aynı kurumda çalışmanın önünü personel sıkıntısından dolayı açtıklarını, 65 yaş öncesi emekli olup yine aynı kurumda çalışmanın hiçbir kurumda olmadığını söyledi. Kamuda çalışıp 65 yaştan sonra emekli olan personelin sadece maaş alabileceğini emekli maaşını alamayacağından bahsetti.

 

6.Tek kişilik ASM lerde çalışan arkadaşlarınız için 7 günlük izinin artttırılması ile ilgili çalışma yapılıp yapılmayacağı  soruldu.

-7 günün gerçekten az olduğunu ve 2 hafta ve 4 haftanın çalışmasının yapılması gerektiğini, haklı olduğumuzu, iznin hakkımız olduğunu söyledi.

7.Aile Sağlığı Elemanı ünvanındaki ‘’eleman’’ kelimesinden duyulan rahatsızlık dile getirildi.

-Bakanımız ‘’Çalışanı’’ desek olur mu, diye sordu. Elemanı kelimesinin çeşitli meslek gruplarının Kanunda tek bir ifade ile anlatılmaya çalışıldığını, rahatsızlık duyuluyorsa bu konuda bir anketle ne istendiğinin belirlenebileceğini söyleyerek Dr. Şencan la paylaştı.

8.Yıpranma payı soruldu,

-Sadece nöbet tutulduğunda yıpranmaya payı devreye girecek dedi.

 

9.Sadece Ankara’da ve Adana’da olan Hekimevlerinden, Adana’dakinin kapatılması, Hekimevlerinin bir ihtiyacı karşıladığı, geleceğinin ne olacağı soruldu.

-Hekimevi değil de ile yeni atanmış memurların geçici olarak kalabilecekleri bekar evleri, memur evleri gibi lojman, misafirhane benzeri yerlerin belirlenecek il ve ilçe merkezlerinde açılabileceğini, bilhassa terörün yoğun olduğu yerlerde böylece güvenlik sorunlarını da giderebileceğini söyledi.

 

Bakanımız soru soran arkadaşların isimlerini, soruları ve kendi cevaplarını da soruların altına kendisi tek tek yazdı.

Bakanımız, önceki dönemlerde genelde sorulan soruların %70-80 nına hakim olduğunu, ancak ayrı kaldığı dönemde biraz bilgisinin azaldığını, kendisinin de çalışma yapması gerektiği öz eleştirisinde bulundu.

Not:Sorular diğer kurumlardan gelenle birlikte  sorulma ve cevaplandırma sıralarına göre sıralanmıştır.

PAYLAŞ: